Vatandaşlık

Vatandaşlık Hukuku üzerine uzmanlaşmış olan ofisimizde vatandaşlık süreçlerini titizlikle yürütmekteyiz. Vatandaşlık süreçlerini en verimli ve hızlı şekilde sonuçlandırmak amacıyla ofisimiz, çalışma alanlarına göre uzmanlaşmış departmanlara ayrılarak organize olmuştur. Dinamik, genç ve çözüm odaklı kadrosunun sağladığı avantaj sayesinde her türlü ihtiyacına hızlı ve etkin bir şekilde cevap vererek kusursuz bir hizmet vermekteyiz.

Yatırım Türleri

Türkiye sınırları içinde en az 400.000 USD veya karşılığı döviz tutarında gayrimenkul satın alan yabancı ülke vatandaşları, tapuda taşınmazın üç yıl satılamayacağına dair şerh düşüldükten sonra Türk vatandaşlığına başvurmaya hak kazanırlar. Bu kapsamda tek bir gayrimenkul satın alınabileceği gibi, birden fazla gayrimenkul satın alınarak da 400.000 USD değer şartı sağlanabilir. Söz konusu gayrimenkul için gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılmış olması durumunda sözleşme tapuya tescil edilerek de vatandaşlık başvurusu gerçekleştirilebilir.,

Gayrimenkul alımında dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri ise, bankalardan döviz karşılığı Türk lirası alınırken ‘Döviz Alım Belgesi’ alınması gerekmektedir. İşbu belge alıcı tarafından alınabileceği gibi satıcı tarafından da alınabilmektedir. Döviz alım belgesi, yabancı dövizin türk lirasına değiştirildiğini gösteren bir belgedir.

Gayrimenkul alımı tamamlandıktan sonra gerekli belgelerle ilgili tapu müdürlüğüne müracaat edilerek ‘Uygunluk Belgesi’ başvurusunda bulunulmaktadır. Uygunluk belgesi vatandaşlık için yapılan yatırımın doğru bir prosedürle yapıldığını ve vatandaşlığa başvurmaya hakkımız olduğunu gösterir. Uygunluk belgesi, Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenmektedir. Belgenin düzenlenmesinin ardından ilk olarak kısa süre ikamet izni, bunun üzerine vatandaşlık başvurusunda bulunulmaktadır.

Arsa niteliği taşıyan taşınmazların satın alınması da mümkündür. Bu durumda yabancı yatırımcının satın alma tarihinden itibaren iki yıl içinde arsada inşa edilecek projeyi Tapu idaresine sunarak onaylatması gerekmektedir. Bakanlık tarafından onaylanmış bir proje ile arsası olan yabancılar Türk vatandaşlığına başvurabilecektir.

Türkiyede faaliyet gösteren bir bankada bulunan bir mevduat hesabına en az 500.000 USD değerinde türk lirası yatırıp işbu paranın üç yıl boyunca hesaptan çekilmeyeceğine dair taahhütte bulunan yabancılar belirli şartların sağlanması durumunda Türk vatandaşlığını kazanabilecekler. Birden fazla banka hesabında bulunan paranın toplamı en az 500.000 USD olduğu takdirde vatandaşlık başvurusunda bulunulabilir. Yabancı yatırımcı, mevduat hesabına 500.000 USD yatırmak isterse banka hesabının açıldığı tarihteki Merkez Bankası kuru uygulanacaktır. Paranın üç yıl çekilmeyeceğine dair taahhüt, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından incelenir ve ardından BDDK tarafından uygunluk belgesi düzenlenir. BDDK’nın uygunluk belgesini düzenlemesinin ardından yatırımcı için ikamet izni başvurusu ve ardından vatandaşlık başvurusunda bulunulabilecektir.

TL’ye dönüştürülen 500.000 USD, YUVAM hesabında kur yükselmesine karşı korunmaktadır.

Bu yatırım türünde önemli olan, paranın yatırılacağı bankanın Türkiye’de faaliyet gösteren bir banka olmasıdır. Zira Türk bankası olup yurtdışında faaliyette olan banka hesabına yatırılan para ile Türk vatandaşlığına başvurulması mümkün olmayacaktır.

BDDK tarafından uygunluk belgesi düzenlenmiş olsa dahi paranın hesaptan çekilmesi mümkündür. Ancak böyle bir durumda ilgili banka ivedilikle BDDK’yı bilgilendirecek ve BDDK İçişleri Bakanlığına bilgi verecektir. Nitekim yatırımcının Türk vatandaşlığı başvurusu iptal edilecektir. Dolayısıyla paranın üç sene boyunca çekilmemesi gerekir fakat kar payı her sene çekilebilir.

Türkiye sınırları içerisinde en az 50 kişilik istihdam oluşturan yabancılar, belirli şartların sağlanmış olması durumunda türk vatandaşlığını kazanabilecekler. İstihdam oluştarak vatandaşlık başvurusu yapılabilmesi için ilk etapta ‘Uygunluk Belgesi’ düzenlenmesi gerekmektedir. Uygunluk belgesi başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından incelenmekte olup nitekim aynı Bakanlık tarafından belgeler düzenlenmektedir. İstihdamın usulüne uygun oluşturulup oluşturulmadığı incelenirken, şirketin istihdam ettiği Türk vatandaşlarının son altı aylık dönemdeki süreklilik durumu dikkate alınmaktadır.

Devlet borçlanma araçlarına en az 500.000 USD veya karşılığı döviz ya da Türk lirası yatırım yapmak suretiyle istisnai yoldan türk vatandaşlığı kazanılabilir. Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankada yatırım hesabı açarak anılan parayı hesabı yatırıp üç yıl bloke edileceğine dair taahhütte bulunulması gerekmektedir. Yatırım hesabının açıldığı banka, işbu durumu bir dilekçe ile Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirecek ve bunun üzerine Bakanlık tarafından inceleme yapılacaktır. Yatırımın usulüne uygun biçimde yapıldığının tespiti halinde ise, bu durum Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bildirilecektir. Şartlarına uygun şekilde yapılan başvuru neticesinde vatandaşlık kazanılabilmektedir.

En az 500.000 USD veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında girişim sermayesi yatırım fon katılma payı veya gayrimenkul yatırım fon katılma payını en az üç yıl tutmak şartıyla satın alan yabancılar istisnai yoldan vatandaşlık kazanabilmektedir. En az 500.000 USD yatırımını sağlamak için birçok fon satın alınabilir. Satın alınan tüm fonlar için birlikte başvuru yapılmalıdır. Yatırımın yapılmasının ardından gerekli belgelerle Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurularak uygunluk belgesi düzenlenmesi talep edilmektedir. Nitekim Sermaye Piyasası Kurulu, Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndan konu hakkında bilgi edinip şartların olumlu olması durumunda Uygunluk belgesini düzenlemektedir. Bunun üzerine yabancı yatırımcı için vatandaşlık başvurusu yapılmaktadır.

Türk Vatandaşı Olmanın Avantajları

E-2 vizesi amerika birleşik devletleri ile türkiye arasında imzalanan anlaşmaya göre ticareti ile uğraşan türk vatandaşlarının Amerika’da yatırım yaparak iş yeri açmasına ya da var olan bir iş yerine ortak olmasına olanak veren bir vize türüdür.

Mavi kart sahipleri türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler.

Yatırımın yapılması anından vatandaşlık kararının çıkmasına kadar geçen sürede türkiye’de ikamet etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Vekaletname ile tüm işlemler kişiler Türkiye’ye gelmeden dahi yönetilebilmektedir.

Türk vatandaşı olan kişilerin, türk vatandaşlığının yanı sıra farklı ülke vatandaşlıklarının bulunması Türkiye için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Türkiye, çok vatandaşlılığı tolere eden az sayıda ülkelerden biridir.

Türkiye cumhuriyetinde bulunan türk vatandaşları için oldukça iş olanakları vardır. Gerek istihdam edilmek, gerekse istihdam etmek isteyen her şahıs için uygun işi bulma imkanı vardır.

Türkiye’de bulunan türk vatandaşlarının eğitim alması zorunludur. Bu sebeple çok sayıda olan devlet okullarının yanı sıra, devlet kreş ve üniversiteleri de mevcut olup tüm vatandaşlar eğitim kurumlarından faydalanabilmektedir.

Türkiye’de bulunan her türk vatandaşının devlet tarafından sağlanan genel sağlık sigortası mevcuttur. Söz konusu sigorta ile vatandaşların devlet hastanelerinden faydalanmalarına olanak sağlanmaktadır.

Türk pasaportuna sahip olan türk vatandaşlarının 145 ülkeye vizesiz veya e-vize sistemi ile giriş yapmalarına imkan tanınmaktadır. Bu 145 ülkenin arasında Japonya, Hong Kong ve Singapur vardır.